fredag 1 april 2011

Svensk Hercules kommer lufttanka Gripen flygplanen under Libyen insatsen



Det är inte bara Gripen flygplan som kommer deltaga i den av Riksdagen idag beslutade Libyen insatsen. Sverige skickar också ett Herculesflygplan som utrustats med lufttankningsutrustning. Genom detta ökar räckvidden för Gripen flygplanen betydligt vilket i sin tur förbättrar förutsättningarna för att delta i  Libyen insatsen. Det är i skrivande stund oklart om den exakta baseringen för den svenska kontingenten men oavsett så blir det en transportsträcka till och från den deklarerade No Fly Zone (NFZ) vilket är det område som skall patrulleras. Genom att Sverige tar med sig egen lufttankingsförmåga så kan vi, oberoende av lufttankningsflygplan från andra länder, öka den effektiva patrulleringstiden för varje uppdrag.

Det svenska Herculesflygplanet kan dock inte användas för att tanka andra länders flygplan - det är den inte godkänd för. Systemet togs ursprungligen fram som ett demonstrations- och utbildningssystem och inte för att vara ett operativt system. Vi har endast ett flygplan som har denna untrustning och i och med att vi skickar flygplanet utomlands måste övning på hemmaplan avbrytas - en övning som behövs för att kunna upprätthålla kompetensen hos de piloter som skall avlösa den första omgångens piloter. Klassiskt moment 22.

Bakgrund

Sedan 12 juni 2010 har Sverige förmågan att genomföra lufttankning av Gripen flygplanen. Efter omfattande utveckling, provning och utbildning godkändes systemet för operativ lufttankning.

Lufttankningsfunktionen har efterinstallerats på ett av Försvarsmaktens C-130 Hercules, även kallat TP84 i Sverige. Lufttankningsutrustning har installerats under varje vinge. Utrustningen består av en så kallad pod med in- och utdragbar slang med en anslutningskorg. Poden är ansluten till det ordinarie bränslesystemet på Herculesplanet.

Jas 39 Gripen tankas från TP 84 under FMVs prov, foto: Pierre Ziherl, TU JAS.Alla har sett Hollywood filmerna där piloten kämpar för att lyckas med lufttankningen innan tankarna är helt tomma. För att inte film ska bli verklighet så har ett omfattande utbildningspaket i lufttankning tagits fram och genomförts av våra svenska piloter. I samband med deltagande i olika NATO övningar de senaste åren har man också övat luftankning av Gripen flygplan från andra länders lufttankningsflygplan.


Foton: Försvarsmakten

aftonbladet, aftonbladet
svt, svt, svt, svt, svt, svt, svt
svd, svd, svd, svd, svd
sr
Wiseman
Lockheed C-130 Hercules
Försvarsmakten

2 kommentarer:

Eric sa...

Glädjande att se att Sverige deltager i internationella insatser. Vi kan inte enbart förlita oss på att andra skall svara för världs freden.

Engelsk översättare
http://www.native-translator.se/

Engelsk översättare sa...

Tänk att USA under alla dessa år försvarat världsfreden och också i stort sett ensamma betalat för alla dessa insatser.

Skicka en kommentar

Stöd Våra Soldater

Stöd Våra Soldater
Creeper MediaCreeper
Använder Blogger.